Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) var ”46.600 15-24-årige ikke i arbejde og er hverken i gang med eller har gennemført en uddannelse.” (AE.dk 11. november 2021)
Værst ser det ud for gruppen af skoletrætte og sårbare unge.
Systemerne i Danmark er på mange måder velfungerende for den brede gruppe af unge, som midlertidigt står uden job eller uddannelse. Men der er en undergruppe af unge, som systemerne åbenlyst ikke kan nå.
Vi har som samfund et fælles ansvar for at sikre, at også disse unge mennesker kommer godt igennem ungdomslivet. Sikre os at de får opskriften på det gode liv og kommer ind i voksenlivet med en uddannelse og et job, så de kan forsørge sig selv og bidrage til samfundet i stedet for kun at modtage.
Det gør vi:
Talentspejderne har særlig fokus på at leve op til dette samfundsansvar. Vi indgår partnerskabsaftaler med lokale virksomheder i relation til deres CSR og ESG indsatser, hvor de stiller medarbejdere til rådighed som talentspejdere. En model vi ofte bruger i denne forbindelse, er den såkaldte ”corporate volunteering” model, hvor virksomhederne giver deres medarbejdere fri i 45 minutter om ugen til at lave frivilligt socialt arbejde i arbejdstiden mod at medarbejderne bruger tilsvarende af deres fritid.