Alle unge har evner, styrker og talenter
Med koncept ”Talentspejderne” kan du som frivillig være med til at gøre en positiv forskel for unge. Et talentforløb består af 24 ugentlige møder af ca. 1½ times varighed (dog ikke i ferieperioder). Du kan være medarbejder på en lokal virksomhed, studerende, på efterløn eller pensionist. Det vigtigste er, at du er glad for at tale med unge mennesker, kan inspirere dem og komme med ideer til valg af uddannelse og job ud fra det den unge er god til. Erfaringer viser, at det er den bedste måde at hjælpe dem på.
Når du er blevet Talentspejder!
Målet er, at den unge skal udvikle de kompetencer, der er nødvendige for at kunne starte på en uddannelse. Vi sørger for, at du bliver klædt på til opgaven og får de nødvendige redskaber. Konceptet er enkelt og ligetil. Det er fyldt med spændende materiale og redskaber. Du bidrager med lyst, overskud og ressourcer ved at give noget til andre – og er klar til at få mindst lige så meget tilbage.
Alle vores Talentspejdere skal kommitte sig til at bruge vores udviklede talentprogram, hvor du bl.a. hjælper den unge til at blive bevidst om sine læringsstile, intelligenser og karakterstyrker. Programmet er udviklet i samarbejde med nogle af landets førende læringseksperter og er afprøvet af mere end 1.500 mentorer.
Hvem kan blive mentor hos Landsforeningen Talentspejderne:
Vores mentorer har mange forskellige typer af baggrund. Det afgørende er, at du selv har erfaring med uddannelse/job, som du kan give videre, idet du fungerer som en rollemodel for din mentee. Og vigtigt er det selvfølgelig også, at du som frivillig i Talentspejderne skal have en stærk tro på, at alle mennesker har evner og talenter og at du har lyst til at ”spejde” efter dem hos den unge.
Eksempler på din baggrund:
- Virksomhedsejer
- Medarbejder
- Iværksætter
- Efterlønsmodtager
- Pensionist
- Studerende (vi har bl.a. en aftale med VIA Aarhus)
- Jobsøgende (mellem to jobs)