Det handler om din fremtid

En ganske særlig mulighed

Hvis du bliver tilbudt at få en talentspejder, får du en ganske særlig mulighed. Du er blevet udvalgt, fordi lærerne på din skole kan se, at du ved at få en talentspejder kan få hjælp til at udvikle dine særlige evner og talenter endnu mere.

Du bliver tilbudt 24 møder med en frivillig, som kan lide at være sammen med dig, præcis som du er. Det er også en person du kan snakke fortroligt med uden, at andre ved, hvad I snakker om. Din talentspejder vil kunne hjælpe og støtte dig til at se, hvordan kan vælge uddannelse ud fra det du er god til.

24 møder

Når du siger ja til et talentforløb, siger du ja til 24 møder, som I typisk holder én gang om ugen. Et møde varer ca. halvanden time. I mødes altid på din talentspejders arbejdsplads med mindre, I aftaler andet. I mødes aldrig privat.

Der bliver indsat 25 kr. på en konto, hver gang I mødes. Når du har deltaget på alle 24 møder, har du opsparet 600 kr. Du og din talentspejder skal bruge pengene på en fælles oplevelse - fx en tur i Legoland, Djurs sommerland, Tivoli Friheden, Danfoss Universe, Eksperimentariet, Tivoli, Bakken, DGI-byen eller en anden fælles aktivitet.

Hvordan foregår det?

Det handler om dig og det du er god til

På hvert af de 24 møder arbejder du og din talentspejder arbejde sammen omkring nogle rigtig spændende opgaver. De handler om at finde frem til, hvad du er god til, hvad der er dine styrker, og hvilke evner og talenter du har. Og husk - alle mennesker har evner og talenter. Det er bare ikke altid nemt at få øje på dem. Det hjælper din talentspejder dig med, så du lærer, hvordan du bedst kan bruge dem. I får også tid til at snakke, spille spil og hygge jer.

Det er naturligt at være lidt nervøs første gang

Det er helt almindeligt at være lidt nervøs for at skulle møde sin talentspejder første gang, fordi det kan virke grænseoverskridende at skulle åbne sig over for en fremmed. Sådan har flere af de unge, som har gennemført talentprogrammet, også haft det. Samtidig har de oplevet, at efterhånden, som de har lært deres talentspejder bedre at kende, har de fået prikket til noget af det, som ikke er så let at tale med andre om. Det har hjulpet dem og givet dem et større selvværd. Mange af vores unge har derfor også klaret sig bedre i skolen efterfølgende.

Hvad bliver der sagt?

Man kan jo ikke være god til alt...

”Det gør en forskel for mig, at vi får talt om, hvad jeg er god til, og får det bekræftet. Så ved jeg, at jeg har flere styrker. Det vidste jeg måske inderst inde, men jeg har bare ikke tænkt over det. Det gør jeg nu, og jeg begynder at have mere selvtillid. Mine karakterstyrker hænger på mit skab, og jeg kigger på dem hver dag og husker, at jeg har dem. Det hjælper mig, at jeg ved, jeg er god til noget. Det hjælper også, hvis der er fag, man er dårlig til, og man kan jo ikke være god til alt. Man bliver mere åben, hvis man ved, hvad man er god til.”

(Emma, 14 år)

Hvad er en talentspejder?

Hvad er en talentspejder?

En talentspejder er en frivillig voksen, som enten er ansat i en virksomhed eller ejer sin egen virksomhed. Det kan også være en tidligere erhvervsaktiv person, der er gået på efterløn eller pension. Det er en person, som kun ønsker at hjælpe dig med at få øje dine evner og talenter - alt det, du er god til! Alle talentspejdere i Landsforeningen Talentspejderne har været på et kursus, hvor de lærer at blive gode talentspejdere.

Det kan I tale om:

  • Hvilke gode personlige egenskaber har du, er du fx modig, kreativ eller meget loyal?
  • Hvad du drømmer om, og hvordan du fører drømmen ud i livet?
  • Hvordan kan du bruge dine særlige læringsstile og intelligenser mere i skolen?
  • Hvordan kan du udvikle dine særlige evner og talenter endnu mere!
  • Hvilken uddannelse og hvilke job kan du med fordel gå efter!
  • Det, der er vanskeligt - husk en talentspejder er en fortrolig voksen, der har tavshedspligt.

Se en video

Vi får masser af selvtillid!

Gustav, Daniel og Julie har deltaget i Talentspejdernes talentprogram. Hør hvad de har fået ud af et mentorforløb.